Τα ερευνητικά αποτελέσματα του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων συνοψίζονται σε:
2 διδακτορικές διατριβές:
A. Ανδρέας Γιαννακάς (2005-2009) «Σύνθεση, Χαρακτηρισμός και Μελέτη Ιδιοτήτων Καινοτόμων Νανοσύνθετων Υλικών PS, PE – Αργίλων»
Β. Αικατερίνη Κατερινοπούλου (2009- ) «Ανάπτυξη Καινοτόμων Βιοδιασπώμενων Υβριδικών Υλικών με Χρήση Ανανεώσιμων Πρώτων Υλών»
~3-4 πτυχιακές διατριβές ανά ακαδημαϊκό έτος
Δημοσιευμένες εργασίες σε ξενόγλωσσα διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών
Επιλεγμένες εργασίες:
- Preparation, characterization and water barrier properties of PS/organo-montmorillonite
nanocomposites, A.Giannakas, Ch.Spanos, N.Kourkoumelis, T.Vaimakis, A.Ladavos,
European Polymer Journal, 44 (12) 2008, pp. 3915-3921. - Preparation and characterization of polymer/ organosilicate nanocomposites based on
unmodified LDPE, A.Giannakas, P.Xidas, K.S.Triantafyllidis, A.Katsoulidis and
A.Ladavos, J. Applied Polymer Science, 114(1) (2009) 83-89. - Structure and thermal stability of polystyrene/layered silicates nanocomposites,
A.Giannakas, C.Spanos, N.Kourkoumelis, T.Vaimakis A.Ladavos, Composite Interfaces,
16 (2009) 237-247. - Preparation and characterization of Acetylated starch-(PVOH)/Clay nanocomposite films,
Katerina Katerinopoulou, Aris Giannakas, L.Grigoriadi, N-M.Barkoula and Athanasios
Ladavos, Carbohydrate Polymers, 102 (2014) 216– 222. - Preparation, characterization, mechanical and barrier properties of chitosan – clay
nanocomposites. Aris Giannakas, L.Grigoriadi, A.Leontiou, N-M.Barkoula and Athanasios
Ladavos. Carbohydrate Polymers, 108 (2014) 103-111. - Preparation, characterization, mechanical, barrier and antimicrobial properties of chitosan/PVOH/clay/nanocomposites. A. Giannakas, M. Vlacha, C. Salmas , A. Leontiou, P. Katapodis, Ch.Stamatis, N.-M. Barkoula and A. Ladavos, Carbohydrate Polymers, 140 (2016) 408‐415.
- On the efficiency of oleic acid as plasticizer of chitosan/clay nanocomposites and its role on thermomechanical, barrier and antimicrobial properties ‐ Comparison with glycerol. Vlacha, M., Giannakas, A., Katapodis, P., Stamatis, H., Ladavos, A., Barkoula, N.‐M. (2016) Food Hydrocolloids, 57, 10‐19.