Ερευνητικά Αποτελέσματα

Τα ερευνητικά αποτελέσματα του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων συνοψίζονται σε:

2 διδακτορικές διατριβές:

A. Ανδρέας Γιαννακάς (2005-2009) «Σύνθεση, Χαρακτηρισμός και Μελέτη Ιδιοτήτων Καινοτόμων Νανοσύνθετων Υλικών PS, PE – Αργίλων»

Β. Αικατερίνη Κατερινοπούλου (2009- ) «Ανάπτυξη Καινοτόμων Βιοδιασπώμενων Υβριδικών Υλικών με Χρήση Ανανεώσιμων Πρώτων Υλών»

~3-4 πτυχιακές διατριβές ανά ακαδημαϊκό έτος

Δημοσιευμένες εργασίες σε ξενόγλωσσα διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών
Επιλεγμένες εργασίες:

  1. Preparation, characterization and water barrier properties of PS/organo-montmorillonite
    nanocomposites, A.Giannakas, Ch.Spanos, N.Kourkoumelis, T.Vaimakis, A.Ladavos,
    European Polymer Journal, 44 (12) 2008, pp. 3915-3921.
  2. Preparation and characterization of polymer/ organosilicate nanocomposites based on
    unmodified LDPE, A.Giannakas, P.Xidas, K.S.Triantafyllidis, A.Katsoulidis and
    A.Ladavos, J. Applied Polymer Science, 114(1) (2009) 83-89.
  3. Structure and thermal stability of polystyrene/layered silicates nanocomposites,
    A.Giannakas, C.Spanos, N.Kourkoumelis, T.Vaimakis A.Ladavos, Composite Interfaces,
    16 (2009) 237-247.
  4. Preparation and characterization of Acetylated starch-(PVOH)/Clay nanocomposite films,
    Katerina Katerinopoulou, Aris Giannakas, L.Grigoriadi, N-M.Barkoula and Athanasios
    Ladavos, Carbohydrate Polymers, 102 (2014) 216– 222.
  5. Preparation, characterization, mechanical and barrier properties of chitosan – clay
    nanocomposites. Aris Giannakas, L.Grigoriadi, A.Leontiou, N-M.Barkoula and Athanasios
    Ladavos. Carbohydrate Polymers, 108 (2014) 103-111.
  6. Preparation, characterization, mechanical, barrier and antimicrobial properties of chitosan/PVOH/clay/nanocomposites. A. Giannakas, M. Vlacha, C. Salmas , A. Leontiou, P. Katapodis, Ch.Stamatis, N.-M. Barkoula and A. Ladavos, Carbohydrate Polymers, 140 (2016) 408‐415.
  7. On the efficiency of oleic acid as plasticizer of chitosan/clay nanocomposites and its role on thermomechanical, barrier and antimicrobial properties ‐ Comparison with glycerol. Vlacha, M., Giannakas, A., Katapodis, P., Stamatis,  H., Ladavos, A., Barkoula, N.‐M. (2016) Food Hydrocolloids, 57, 10‐19.